Over Anke Welten

“JournalAnke Weltenist”, dat was jarenlang mijn antwoord op de vraag “Wat wil je later worden?” Nog langer was het mijn antwoord op de vraag “En wat doe jij?”

Sinds 2016 ben ik zenleraar, aanvankelijk naast mijn journalistieke werk, maar al gauw werd het mijn hoofdbezigheid. Samen met mijn man Erwin Wesseling, run ik meditatiecentrum Zen.nl Dordrecht. Ik geef en organiseer meditatiecursussen, verzorg zencoaching en leid nieuwe zenleraren op. In de zen-schrijftrainingen die ik geef, komen mijn oude en nieuwe achtergrond bij elkaar.

De voorlopers van deze website stammen uit de tijd dat ik als journalist werkte. Over mijn overstap van de journalistiek naar het zen-leraarschap schreef ik eerder op deze website, volgend op de zinnen waarmee deze pagina begint:

“Ik werkte lange tijd als freelance journalist, vooral vanuit Rotterdam, maar ook vanuit Buenos Aires, voor onder andere het Algemeen Dagblad, het (AD) Rotterdams Dagblad en het vakblad Zorg+Welzijn. Daarnaast werkte ik als tekstschrijver en communicatiemedewerker. De journalistiek was mijn lust en mijn leven, en een dankbaar excuus om mijn nieuwsgierige neus achterna te gaan.

In 2017 laste ik een pauze in in mijn journalistieke werk, zonder enig idee hoe lang die zou duren. Een klein jaar daarvoor, had ik samen met mijn man Erwin een meditatiecentrum opgericht, Zen.nl Dordrecht. Sindsdien geef ik cursussen zenmeditatie, met veel plezier. In diezelfde tijd, kreeg ik mijn handen vol met mantelzorg. Mediteren en het lesgeven daarin, gaven me een nieuwe kijk op de manier waarop ik tot dan toe in mijn werk had gestaan. Ik verruilde mijn journalistieke werk – dat, door de manier waarop ik het mezelf had aangeleerd, nogal een druk op mijn gezondheid en sociale leven legde – voor bijbanen simpelweg gericht op brood op de plank.

Als mij nu gevraagd wordt wat ik doe, is mijn eerste antwoord dat ik zenleraar ben. Daarna vertel ik over mijn achtergrond in de journalistiek, over deĀ  schrijf(-aandachts)trainingen die ik geef en waarin beide disciplines zo mooi bij elkaar komen en, desgevraagd, wat ik zoal nog meer doe. En wie het echt weten wil, vertel ik vervolgens graag over het doel dat me in alles was ik deed en doe voor ogen staat en waar de ontdekkingsreis van mijn leven mij ooit om begon: mensen met elkaar verbinden en zo de wereld mooier maken.”