Waar journalistiek en zorg elkaar raken

20150827_155117Kom ik thuis van een laatste overlegje over Schrijven met Aandacht, ligt daar het septembernummer van Zorg+Welzijn. In juni en juli schreef ik daar twee artikelen voor: een aflevering van de rubriek Zo doe je dat, waarin ik maandelijks een adviseur van ‘uitvoerend professionals in het sociale domein’ aan het woord laat over een herkenbare casus uit zijn of haar praktijk en het artikel ‘Meer ruimte voor mezelf en mijn cliënten’ over mindfulness voor sociaal professionals.’ Meestal ben ik tegen de tijd dat het blad verschijnt al met zoveel andere dingen bezig geweest dat mijn artikelen oud voelen. Maar vooral het tweede artikel voelt nu nog dichtbij.

Ik heb er wat moeite voor moeten doen om de redactie ervan te overtuigen dat het er komen moest (‘is mindfulness niet de zoveelste hype? We willen meer horen dan ‘ik voelde me zoveel meer ontspannen’). Maar uiteindelijk kreeg ik de luxe om te schrijven over een vakgebied dat ik me aan het eigen maken ben: afgelopen voorjaar haalde ik mijn certificaat van de basisopleiding tot mindfulnesstrainer. Zoals het er nu naar uitziet, geef ik vanaf oktober mindfulnesstrainingen, ter aanvulling op mijn journalistieke werk. Juist in de wereld van zorg en welzijn, waar ik al anderhalf decennium veel over schrijf, is mindfulness populair. Dat is niet zo vreemd, citeer ik professor Anne Speckens, directeur van het Radboud Centrum voor Mindfulness, ‘Het zijn sectoren met een hoog risico op burn-out, dus veel mensen beginnen eraan om burn-out te voorkomen of ervan te herstellen. De oefeningen in de mindfulnesstraining helpen mensen om zichzelf en hun reactiepatronen te herkennen èn om open te staan voor dingen die moeilijk zijn. Dat is allebei heel belangrijk, zowel voor de professional, die vaak geneigd is zichzelf te vergeten, als voor zijn relatie met de cliënt of patiënt.’ Mindfulness helpt tegen stress en het helpt je luisteren naar jezelf en de ander. Ook in de journalistiek is dat van grote waarde.

Om auteursrechtelijke redenen kan ik beide nieuwe artikelen nog even niet op mijn site plaatsen. Daarom hierbij twee artikelen uit mijn lange Zorg+Welzijnverleden: ‘Ik ben Lynn, en niet alleen mijn hersenletsel’ over, ja, waar werkelijk luisteren, bijvoorbeeld dankzij mindfulness, professional en naasten aan kan helpen herinneren, en de eerste editie van Zo doe je dat, Boos team: Geen uren voor verjaardagsvisite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *